Syrjäisessä metsässä ehkäistään nuorten syrjäytymistä

DSC01149

Kuva: Kati Vähäsarja

Voimasanoja on ilmassa, kun tila-auto kaartaa rantaan. Nuoret hyppäävät autosta ulos keskellä ei-mitään ja näkevät rannassa rivin kajakkeja.  Kaikki eivät ylläty iloisesti.

Jännittävä tilanne kaikille. Melonta jännittää, vieraat ihmiset jännittävät, ja ne tututkin. Joillekin nuorista osallistumisen kynnys on ylitsepääsemätön, eikä heitä tänä aamuna nähdä lähtöpaikalla. Mukaan lähteneet saattoivat aavistaa, että poikkeava päivä voi tuoda elämään hämmästyttävästi positiivista väriä. Nyt outoja päiviä on peräkkäin kaksi, joten tarjolla saattaa olla ”kestosävyä”, joka ei ihan heti haalistu.

IMG_1482 (1)

Kuva: Kati Vähäsarja

Tiilikkajärven kansallispuistoon Rautavaaralle on tänään lähtenyt pieni joukko siilinjärveläisiä nuoria opettajineen. Kullakin nuorella on ollut tiukat haasteensa koulunkäynnissä. Näissä haasteissa nuorten voimavaroja ovat tukeneet erityisopettajat ja nuorisotyöntekijät Savon ammatti- ja aikuisoppilaitoksesta, Siilinjärven kunnasta ja seurakunnasta. Yhdessä, kuten tämän Messi -joukon nimikin kertoo.

Tänään mukana on myös nuorisokeskus Metsäkartanon ja Luonto liikuttamaan -hankkeen väkeä, sekä kansallispuistokummi Mikko ”Peltsi” Peltola! Kaksi päivää korvessa. Oudossa porukassa. Ollaan nuorten epämukavuusalueella, mutta tavoitteena olisi kuitenkin lisätä nuorten hyvinvointia luonnon avulla.

IMG_1478

Kuva: Kati Vähäsarja

Emme laskeneet prosentteja, joilla voisimme osoittaa toimiemme vaikuttavuutta. Näimme kuitenkin paikan päällä nuorten voivan hyvin. Erinomaisen hyvin. Ensimmäisen aamupäivän jälkeen uho väistyi ja kukin sai olla turvallisesti oma itsensä.

Me aikuiset, ja etenkin ”Messin” ammattilaiset näkivät, että heidän nuorillaan oli hyvä olo. Osalle näistä nuorista arki on tarjonnut kaikkea muuta, paitsi hyvää oloa. Nuorten kanssa toimijat tietävät, ettei hyvän olon tuntemuksia saada helposti esiin arviointilomakkeilla. Kokemuksesta he kuitenkin tietävät, että tällaisilla yksinkertaisilla, mutta merkittävillä kokemuksilla vaikutetaan nuorten tulevaisuuden lisäksi niihin prosentteihin – ja euroihin.

IMG_1475 (1)

Kuvassa keskellä kansallispuistokummi Mikko ”Peltsi” Peltola seuranaan Hannu Korhonen ja Tanja Liimatainen Metsäkartanolta. Kuva: Kati Vähäsarja

Turvalliset aikuiset, oikeanlainen ympäristö, aito kokemus ja tunne pärjäämisestä: metsäleirillä syntyvä kuuluvuuden ja merkityksellisyyden tunne voi olla se ratkaiseva asia, joka saa nuoren jatkamaan koulunkäyntiä. Ja ehkä löytämään paikan, josta hakea voimavaroja, kun ahdistaa. Kaikkien lapsuusmuistoihin eivät sisälly iloiset metsäretket perheen kanssa. Paljon on kuitenkin tehtävissä, jos oppilaitokset voivat tarjota myönteisiä luontokokemuksia nuorille.

Tiilikkajärven kansallispuiston polulla kulkiessamme yksi nuorista toteaa: ”No nyt vihdoin olen oikein kunnon luonnossa!”. Uskon, että nämä nuoret eivät jää messistä seuraavallakaan kerralla.

Katin_minakuvapisalta_ KUVA JENNI VERTANEN
Kati Vähäsarja
Kirjoittaja on luontoliikunnan asiantuntija, joka on työskennellyt muun muassa Metsähallituksen vetämässä Luonto liikuttamaan -hankkeessa.

3 responses to “Syrjäisessä metsässä ehkäistään nuorten syrjäytymistä”

 1. mariteeni says :

  Hattua nostan ja arvostan, sammaa oon tehnyt itekin. Tiedän mitä se antaa, kaikille osapuolille. Hienoa!

  Tykkää

 2. Jari K. says :

  Hyvin sanottu, Kati!

  Tykkää

 3. Antto says :

  Hyvä kirjoitus, iso kiitos siitä! Itsekin juuri pohdin, että miksi mielemme halajaa metsään. Tarinan voi lukea täältä:
  http://lautadiaries.com/2015/05/3-syyta-menna-metsaan/

  Tykkää

Kirjoita tähän kommenttisi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s