Yksi kotka peittoaa kymmenen YouTube-videota

Lintujen havainnointia Liminganlahdella. Kuva: Metsähallitus / Riikka Mansikkaviita

Lintujen havainnointia Liminganlahdella. Kuva: Metsähallitus / Riikka Mansikkaviita

En halua kauhistella sitä, miten vain reilu viidesosa suomalaislapsista liikkuu riittävästi. Enkä sitä, että peräti yhdeksän kymmenestä ylittää päivittäisen ruutuajan suositukset. En kauhistele, vaan kannustan luontoretkelle.

Edes pohjoisesta puhaltava raikas merituuli ei peitä alleen iloista puheensorinaa, kun lapset kiikaroivat Virkkulan lintutornissa kevään ensimmäisiä paluumuuttajia. On kurkia, töyhtöhyyppiä, lokkeja ja joutsenia. Lapset ihmettelevät miten töyhtöhyypät voivat heittää voltteja lentäessään, ihmeellistä tämä luonto. Tämä stream peittoaa YouTuben, olemmehan Suomen hienoimman kosteikon äärellä, Liminganlahden luontokeskuksessa Pohjois-Pohjanmaalla.

Olen nähnyt, että luontoympäristö johdattaa lasta luontaisesti aktiiviseen liikuntaan ja hillitsee levottomuutta. Pieni haju metsässä, iloisesti räiskyvän nuotion kuumuus tai ihan itse tehty makkaratikku saattavat sytyttää lapsessa aivan uudenlaisen kipinän luontoa ja liikkumista kohtaan.

Tiedämme tutkimustenkin perusteella, että luonnossa liikkuminen kehittää lasten motorisia taitoja ja lisää luovuutta. Metsää ei turhaan luonnehdita lasten parhaaksi leikkipaikaksi. On tärkeää, että luontokokemuksia saadaan jo varhaislapsuudessa. Ne kantavat koko elämän ajan.

Suomi on muuttunut, ja monen lapsiperheen on vaikea löytää luontoretken alkupiste. Enää jokainen perhe ei hallitse automaattisesti luontoharrastuksiin liittyviä tietoja ja taitoja. Esimerkiksi jutellessani oululaisen Kaakkurin neuvolan hoitajien kanssa on käynyt ilmi, että yleisimpiä syitä liikkumattomuuteen ovat tietämättömyys palveluista ja siitä, mistä retken oikein voisi aloittaa. Vanhemmat miettivät, onko luonnossa turvallista, mistä löytyvät myös pienille lapsille sopivat luontokohteet, millaisia varusteita tarvitaan ja mikä voisi olla koko perheelle sopiva luontoharrastus.

Apu löytyy luontokeskuksista, joissa haluamme poistaa retkelle lähdön kynnyksen kokonaan. Liminganlahden luontokeskus on vain yksi Metsähallituksen 30 luontokeskuksesta. Kaikille avoimista luontokeskuksista voi kysyä neuvoa retkeilyn perustaitoihin, luontokohteisiin, varusteisiin, turvallisuuteen tai vaikkapa harrastustoimintaan liittyen.

Luontokeskuksissa näkee usein, miten lapsi ja sen myötä vanhemmat rentoutuvat nauttien ihan perusasioista. Työssäni olen havainnut, kuinka samat lapsiperheet ovat tulleet Liminganlahdelle aina uudestaan: yleensä lasten toiveesta päästä ulos ja lintutornille bongaamaan se suurin merikotka.

Luontokeskuksessa tarjoamme lapsille iloisia oppimiskokemuksia, liikkumista luonnossa ja luovuutta ruokkivia leikkejä. Liminganlahdella autetaan lapsiperheitä luontoon esimerkiksi pikkulinnun passin avulla. Pikkulinnun passi on osa kokeilua, jonka toteutamme yhteistyössä oululaisen Kaakkurin neuvolan kanssa. Neuvolakäynnin yhteydessä jaettavalla passilla kannustetaan perheitä viettämään yhteistä aikaa luonnossa ja tuetaan luontoharrastusten aloittamista.  Kaikkein tärkeimpänä näen kuitenkin, että lapset saavat olla täällä omana itsenään eikä mihinkään painosteta.

Lasten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on meidän kaikkien vastuulla. Haluaisinkin haastaa kaikki miettimään, miten toiminnallamme voisimme edistää lasten ja koko perheen aktiivista liikkumista ja harrastamista sekä ruutuajan vähentämistä. Me luontokeskusten työntekijät vastaamme haasteeseen, luonnollisesti.

Liminganlahti_Eeva_Mäkinen
Olli-Petteri Help
Erä- ja luonto-opas
Help  työskentelee suunnittelijana Liminganlahden luontokeskuksessa. Hanhien iltalento, keväinen suokukkojen tanssi ja syksyinen kurkien lähtö luomoavat hänet vuosi vuoden jälkeen Pohjolan upeimmalla kosteikolla.

Trackbacks / Pingbacks

  1. Elämyksiä luontoliikunnasta - Muutosta liikkeellä - 08/02/2017

Kirjoita tähän kommenttisi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s