Saimaa ja norppa – kaksi taikasanaa

Saimaannorpan kuutti emonsa kanssa. Kuva: Mervi Kunnasranta

Saimaannorpan kuutti emonsa kanssa. Kuva: Mervi Kunnasranta

Saimaalla ei jätetä mitään epäselväksi. Viimeksi olen etsinyt ohikulkijan ilmoittamaa saimaannorpan kalloa, jotta sekin kuolinsyy tulisi selvitettyä.

Pestini onkin ainutlaatuinen: olen Saimaan erätarkastaja. Jotkut puhuvat leikillään norppapoliisista. Voit kuvitella, miten työni herättää mielenkiintoa. Kun mainitaan sanat Saimaa ja norppa, toimittajien kynät alkavat sauhuta välittömästi.

Mitä Saimaalla sitten tapahtuu?

Luepa vielä hetken matkaa, niin minä kerron. Metsähallituksella on 12 erätarkastajaa, joilla on poliisiin verrattavat oikeudet erävalvontatehtävissä. Minun tehtäväni on valvoa erityisesti kalastusta Saimaalla. Työni on osa Saimaannorppa-Life -hanketta.

Lisäkseni Saimaata valvovat muut viranomaiset sekä tutkinnon suorittaneet ja valtuutetut valvojat. Muilla ei ole oikeutta vaikkapa kajota pyydyksiin.

Kuva: Markus Rahikainen

Kuva: Metsähallitus / Raisa Tiilikainen

Suuri osa työstä on valvoa, että saimaannorpan pelastamiseksi asetettuja kalastusrajoituksia noudatetaan. Viime kesä oli värikäs ja tuloksekas. Metsähallituksen valtakunnallisessa erävalvontaraportissa kalastusrikkeet kuusinkertaistuivat, ja tiimin analyysin mukaan syynä oli pelkästään Saimaan tehovalvonta.

Suuri osa on tietämättömyyttä, minkä vuoksi valistus onkin erävalvonnan tärkeimpiä tehtäviä. Tavallisesti kalastajat merkkaavat pyydykset väärin jos merkkaavat ollenkaan. Nykyisin niissä pitäisi olla yhteystiedot ja merkkiliput vähintään 1,2 metrin korkeudella. Osa kalastajista luulee vaatimuksen koskevan vain veneväyliä, mutta ne koskevat kaikkia vesiä, joilla voi olla vesiliikennettä.

Yhteystietojen puuttumiselle löytyy hauskoja selityksiä. Sanotaan, ettei haluta merkitä salaista puhelinnumeroa pyydysmerkkiin, jotta puhelinmyyjät eivät alkaisi soitella. Järvellähän ne myyjät luonnollisesti soutelevat etsimässä puhelinnumeroita.

Salakalastusta kieltoalueilla on vähemmän. Sekin voi olla tietämättömyyttä. Yksi kalastaja viritteli viime kesänä verkkoja rajoitusalueelle keskellä kirkasta päivää ja merkitsi ne vielä huolellisesti. Ennen kuin valvoja ehti paikalle, mies oli jo kerännyt verkot pois. Joku valistunut lähimmäinen lienee opastanut kartanluvussa.

Pari selvää salakalastusta paljastui. Verkot oli viety kieltoalueelle hämärissä ja merkattu vain läpinäkyvillä pulloilla. Ne keräsimme pois, mutta salakalastajia ei tavoitettu.

Saimaannorpan eteen tehty työ tuottaa kuitenkin vähitellen tulosta: kanta on kasvanut yli kolmensadan. Tavoitteena on vähintään 400 saimaannorpan kanta.

Pyydyksien tarkastusta. Kuva: Markus Rahikainen

Pyydyksien tarkastusta. Kuva: Metsähallitus / Raisa Tiilikainen

Verkkoihin ja muihin pyydyksiin saavat kajota vain viralliset valvojat. Se kannattaa kaikkien muistaa. Saimaalla viranomaisvalvontaa palkkatyönään suorittavat Metsähallituksen erätarkastajat, poliisi, rajavartiolaitos sekä kalastuksenvalvontaviranomaiset. Heidät tunnistaa virkapuvusta ja yleensä tunnuksellisesta aluksesta.

Virkavastuulla, mutta usein vapaaehtoistyönä, valvontaa suorittavat myös alueiden ja osakaskuntien omat, ely-keskuksen kurssin käyneet ja valtuutuksen saaneet valvojat. Kalastuksenvalvojan tunnistaa valvojan tunnuksesta ja kalastuksenvalvojakortista, jonka hän pyydettäessä esittää.

Saimaannorppa ja Saimaan uhanalaiset kalalajit herättävät suojeluhalua ihmisissä. Aktiiviset kansalaiset, kuten esimerkiksi nyt esillä olleen Sea Shepherds -järjestön edustajat, eivät suorita varsinaista kalastuksenvalvontaa vaan tarkkailua tai havainnointia, joka soveltuu kaikille vesilläliikkujille.

Saimaan kauniissa luonnossa saa kuka tahansa liikkua muille häiriötä aiheuttamatta ja ilmoittaa viranomaisille tai kalatalousalueiden valvojille havainnoimistaan rikkeistä tai laittomuuksista. Kunhan vain kaikki muistavat, ettei siviilitarkkailijoilla ole oikeutta kajota pyydyksiin.

Saimaa on minulle kuin unelmieni työhuone. Uskon, että sinne mahtuvat harrastajat ja eläimet, kunhan pelisäännöt saadaan sopimaan.

Kuutin rotinat
Markus Rahikainen
Saimaan erätarkastaja
Metsähallituksen luontopalvelut

Avainsanat: , , , , , , , ,

One response to “Saimaa ja norppa – kaksi taikasanaa”

  1. Eeva Lappalainen says :

    Saimaan norppa on suojelunsa arvoinen!

    Tykkää

Kirjoita tähän kommenttisi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s