Vapauden aakkoset luontopalveluista

Metsähallituksen luontopalveluissa työskentelevät vangit ovat kunnostaneet muun muassa Sipoonkorven kansallispuiston reittejä. Kuva: Metsähallitus / Tapani Mikkola

Metsähallituksen luontopalveluissa työskentelevät vangit ovat kunnostaneet Sipoonkorven kansallispuiston retkeilypalveluita. Kuva: Metsähallitus / Tapani Mikkola

Kyyti saapuu kello kahdeksan aamulla. Työntekijät hyppäävät autoon, ja keula kääntyy kohti kansallispuistoa.

Koukataan taukotuvan kautta, juodaan aamukahvit ja kerrataan työnjohdon kanssa päivän suunnitelma. Otetaan työkalut mukaan ja lähdetään työkohteelle. Lounaaseen asti urakoidaan, ruokatunnin jälkeen palataan hommiin ja paiskitaan töitä kello 15 saakka. Sitten huolletaan välineet ja lähdetään paluumatkalle.

Kuulostaa tavanomaiselta työpäivältä, ja sitä se voi ulkoisesti ollakin. Paitsi että esimerkin työntekijät – kymmenet luontoaarteidemme hoitajat – ovat vankeja.

Metsähallituksen luontopalvelut on tehnyt säännöllistä yhteistyötä Rikosseuraamuslaitoksen (RISE) kanssa vuodesta 2004. Alussa mukana oli 12 vankia. Vuonna 2015 luontopalvelujen vetämissä projekteissa työskentelee jo 55 vankia kautta maan.

Yhteistyön perusolemus on yksinkertainen: Metsähallitus tarjoaa avolaitosvangeille työmahdollisuuden, joka rahoitetaan RISE:n ja Metsähallituksen budjeteista. Metsähallituksen työkohteet ovat RISE:n työkalu vangin kuntoutuksessa matkalla kohti rikoksetonta tulevaisuutta.

Kaikki muut vankeihin liittyvät tehtävät ja asiat hoidetaan vankilassa. Vangit ovat luontopalveluissa töissä ja heihin suhtaudutaan työntekijöinä.

Luontopalveluille yhteistyö on tärkeää. Etelärannikon puistoalue melkeinpä elää vankiyhteistyön varassa vaatimattoman perusrahoituksen vuoksi. Hämeen ja Uudenmaan osalla avolaitosrahoituksen osuus puistoalueen toimintamenoista on 50–60 prosenttia.

Vankien työn ansiosta retkeilypalvelut pysyvät paremmassa kunnossa, mikä hyödyttää suoraan veronmaksajaa ja luontopalveluyrityksiä. Avolaitosrahoituksen paikallistaloudelliset hyödyt ovat 1,4 miljoonaa euroa vuodessa.


Video: Suunnittelija Arto Pummila kertoo vankityöstä vuonna 2016 avautuvassa Vallisaaressa sekä Sipoonkorven kansallispuistossa.

Ennen kaikkea vankityöstä hyötyvät vangit itse. Vapauteen harjoitellaan käytännönläheisessä ja fyysisessä ulkoilmatyössä, jota jokainen tekee taitojensa mukaan. Luontokohteet ovat etappi matkalla kohti vapautta ja normaalia elämää.

Lampaiden, hevosten ja lehmien kaltaisten laiduneläinten hoitaminen on iso bonus. Tutkimukset osoittavat, että eläimistä huolehtiminen tai pelkkä puutarhanpito kehittävät omanarvontuntoa, vastuuntuntoa ja empatiakykyä. Luontoavusteinen toiminta on halpaa ja vähentää tutkitusti uusintarikollisuutta.

Vankityön lomassa toteutetaan green care -toimintaa, eli luonnon tavoitteellista hyödyntämistä hyvinvoinnin lisäämiseksi. Sipoonkorven kansallispuiston vankityössä green care on arkipäivää. Aina sopivassa välissä, jos vaikka työn lomassa mättäältä löytyy huuhkajan oksennuspallo, pysähdytään tutkimaan luontoa pintaa syvemmältä.

Konkreettinen työnteko voi purkaa vankilassa syntynyttä hierarkiaa. Esimerkiksi päihdekuntoutusta läpikäyvien vankien kohdalla voi huomata, kuinka vangit uskaltavat ottaa työporukassa hetki hetkeltä enemmän vastuuta työstään.

Kyseessä voi olla ensimmäinen työsuhde, jossa heille uskotaan minkäänlaista vastuuta. Se on tärkeä askel matkalla vankeudesta kohti vapautta. Lisäksi työnteko vahvistaa uskoa omiin taitoihin ja kykyihin.

jere rauhala blogikuva
Jere Rauhala
Kenttäpäällikkö
Metsähallituksen luontopalvelut

arto pummila
Arto Pummila
Suunnittelija
Metsähallituksen luontopalvelut

Avainsanat: , , , , , , ,

Kirjoita tähän kommenttisi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s