Luonnosta virtaa työttömille

Kuva: Metsähallitus / Jarkko Kuiri

Kolin maisemia. Kuva: Metsähallitus / Jarkko Kuiri

Mikä toi elämänlaatua, voimaantumista ja parempaa toimintakykyä seitsemälle pitkäaikaistyöttömälle? Ja samaan aikaan säästöjä kaupungille.

Yksinkertainen ja ilmainen asia: retkeily luonnossa.

Pitkäaikainen työttömyys haastaa niin mielenterveyden kuin fyysisen terveyden. Sosiaalinen piiri kaventuu, ja työtön jää neljän seinän sisään. On vaikea löytää pontta työn hakuun ja oman elämänsä aktivoimiseen.

Osana Metsähallituksen luontopalvelujen Luonto liikuttamaan -hanketta käynnistimme vuonna 2013 Lieksan kaupungin kanssa kokeilun, jossa testasimme, voisiko pitkäaikaistyöttömiä aktivoida luontoliikunnan avulla.

Onnistuihan se, ja paremmin kuin uskoimmekaan.

lieksa1

Retkeilyä Kolilla. Kuva: Metsähallitus / Jarkko Kuiri

Yli 500 päivää työttöminä olleet seitsemän lieksalaista lähtivät ryhmänä liikkumaan Kolin kansallispuistoon ja Ruunaan retkeilyalueelle joka toinen viikko. Väliviikkoina kaupungin työllisyyspalvelut järjesti ryhmälle omaa työvalmennustoimintaansa, jossa luontoliikunta oli keskeisesti mukana. Nämä luontoliikuntatapaamiset toivat ryhmän jäsenille uutta virtaa, sosiaalisia suhteita, itseluottamustja paremman mielialan.

Ryhmän jäsenet totesivat: ”Luonto virkisti ja aktivoi.” ”Sain säännöllisyyttä elämään.” ”Toimintakykyni kasvoi kokonaisvaltaisesti.” ”Luontoon meno oli helppoa.”

Tämä puolestaan tarkoittaa parempia työllistymisvalmiuksia ja elämänlaatua.

Kysynnän vuoksi Lieksassa toimii jo kaksi uutta Luonto liikuttamaan -ryhmää pitkäaikaistyöttömille.

Kaupungin oli helppo toteuttaa toiveet uusien ryhmien perustamisesta, sillä seitsemän pitkäaikaistyöttömän aktiivinen osallistuminen vuoden ajan tarkoitti Lieksan kaupungille noin 50 000 euron säästöjä. Kun saimme asiakkaan pois kotoa, jäi pois kaupungin osuus Kelan työmarkkinatukimaksusta eli 350 euroa kuussa henkilöä kohden.

Työttömien määrä kasvaa Suomessa jatkuvasti. Luontoliikunta ja työttömien luontosuhteen vahvistaminen kannattaisi ottaa laajasti mukaan – ei vain pitkäaikaistyöttömien kuntoutukseen – vaan pitkäaikaistyöttömyyden ehkäisyyn. Matalan kynnyksen ryhmätoiminta tukee osallisuutta ja ehkäisee siten syrjäytymistä. Luonnosta saa virtaa, joka auttaa pysymään elämässä kiinni.

Katin_minakuvapisalta_ KUVA JENNI VERTANEN
Kati Vähäsarja

Kirjoittaja työskenteli  projektipäällikkönä Metsähallituksen johtamassa Luonto liikuttamaan -hankkeessa.

Koulutukseltaan Kati Vähäsarja on liikuntatieteiden maisteri ja terveystieteiden tohtoriopiskelija. Luonto liikuttamaan -hanke on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hanke, jonka tavoitteena on kytkeä luonto vahvemmin osaksi terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä.

Avainsanat: , , , , ,

Kirjoita tähän kommenttisi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s