Metsähallitus merellä – myös talvella

Örön rantaviivaa.

Örön rantaviivaa. Kuva: Metsähallitus / Jouko Högmander

Ennen tuloani Metsähallituksen pääjohtajaksi pari kuukautta sitten en ymmärtänyt kuinka merellinen toimija Metsähallitus oikein on. Yleensähän meidät mielletään syvillä saloilla ja latvavesillä toimivaksi organisaatioksi.

Metsähallituksen luontopalvelujen hoidossa ovat mereiset kansallispuistot itäiseltä Suomenlahdelta Perämerelle. Ja niissäkin – kuten kaikkialla – Metsähallitus haluaa toimia paikallisten yritysten kanssa sen hyväksi, miten luontomatkailuliiketoiminnasta saadaan kannattavaa.

Saaristomeren kansallispuistoon liitettiin vuoden alussa puolustusvoimilta vapautuva Örön linnakesaari. Siitä odotetaan uutta kärkikohdetta Saaristomeren kansallispuiston alueella. Saaressa yhtyvät upeasti luonnon- ja maisema-arvot ihmiskäden jälkiin, ennen muuta sotahistoriaan. Örö on helposti saavutettavissa myös ilman omaa venettä, koska saaristolautta Kemiön saaren Kasnäsistä alkaa suunnitelmien mukaan liikennöidä sinne kesällä. Mutta Örössäkin saaren menestys ratkeaa sen myötä, kuinka osaavia yrityksiä sinne saamme.

Merellinen Metsähallitus tulee myös entistä lähemmäs pääkaupunkiseudun asukkaita, kun Helsingin edustalla sijaitsevat Vallisaari ja Kuninkaansaari asteittain avautuvat vierailijoiden käyttöön vuonna 2016. Sinnekin haemme yrityksiä hoitamaan palvelut, mutta Metsähallitus huolehtii alueen infrasta ja luonto- ja kulttuuriperintöarvojen suojelusta.

Metsähallitus panostaa entistä enemmän myös kaikille suomalaisille tärkeän Itämeren suojeluun. Tarkoituksemme on kertoa alkuvuodesta julkisuuteen, mitä uusia toimia suunnittelemme niin metsätaloudessa kuin luontopalveluissa Itämeren kunnon kohentamiseksi. Monipuolinen osaamisemme antaa meille hyvät valmiudet lisätä panostustamme.

Ruska-aika Örön saarella. Kuva: Metsähallitus / Jouko Högmander

Ruska-aika Örön saarella. Kuva: Metsähallitus / Jouko Högmander

Merellinen Metsähallitus haluaa omalla toiminnallaan antaa ihmisille eväitä luontosuhteensa vahvistamiseksi. Ympäristökasvatuskohteina saaret ovat toimivia ja palkitsevia. Luonnon ihmeiden lisäksi saarissa tavoittaa syviä kulttuurihistoriallisia kerrostumia, joten ne toimivat myös historianopetuksen retkikohteina.

Kuten metsissä niin merelläkin Metsähallituksen yhtenä tehtävänä on elinkeinojen edistäminen. Merellä suurena haasteena on luontomatkailun kausiluontoisuus. Juhannuksesta koulujen alkuun asiakkaita varmasti riittää, mutta yrittäjänkin on vaikea tienata koko vuoden leipä parissa kuukaudessa. Lisääntyvä luonto- ja kalastusmatkailu onneksi pidentävät sesonkia. Kaikki ideat kauden pidentämiseksi ovat kovin tervetulleita! Olemme valmiita yhteistyöhän rannikon ja saariston muiden toimijoiden kanssa.

Lapissa olemme onnistuneet toimimaan ”päinvastoin”: siellä olemme yhteistyössä yritysten kanssa vahvistaneet luontomatkailun kesäkautta. Siksi olen luottavainen, että voimme yhteistyöllä yritysten ja alueen matkailusektorin kanssa vahvistaa saariston kevät-, syksy- ja talvimatkailua.

Metsähallituksen merellisiä toimintoja koskee kuitenkin tulevina vuosina sama haaste kuin kansallispuistoja yleensä. Niiden perusrahoitus on turvattava. Kansallispuistot ovat nyt kansalaisille ilmaispalveluja. Yrittäjille ne puolestaan toimivat keskeisenä vetovoimatekijänä; monessa tapauksessa koko bisnes pyörii niiden varassa. Tämä edellyttää riittävää valtion budjettirahoitusta myös tulevina vuosina. Siitä hyötyy myös kansanterveys- ja Suomi-brändi.

Esa Härmälä
Esa Härmälä
Metsähallituksen pääjohtaja

7 responses to “Metsähallitus merellä – myös talvella”

 1. Johanna says :

  Kiitos hienosta työstä, upeista kansallispuistoista ja taukotuvista, nuotiopaikoista, näkötorneista ynnä muusta. On hienoa saada Örö erilaisine matkailupalveluineen mukaan Saaristomeren kansallispuistoon. Mutta toivoisin, että edelleen huomioidaan ja kehitetään palveluja myös niille veneilijöille ja retkeilijöille, jotka mieluummin kulkevat hiljaisemmissa satamissa ja sesongin ulkopuolella. On hienoa mennä retkisatamaan, jossa on nuotiopaikka ja puita. Luonnon lisäksi kaipaan merellä harvoin muita elämyksiä!

  Tykkää

  • Metsähallituksen luontopalvelut says :

   Kiitos kauniista palautteestasi. Yritämme kehittää Saaristomeren kansallispuistosta sellaista, että siellä on kohteita sekä palveluja kaipaaville, että saariston rauhasta nauttiville. On myös tärkeää, että kehitämme sellaisia kohteita, joihin pääsevät nekin, joilla ei ole omaa venettä tai kajakkia. Samoin haluamme kehittää saaristomatkailun ympärivuotisuutta.

   Tulipaikat järjestämme turvallisuussyistä kohteisiin, joissa on myös muita palveluja (laiturit, huussit jne.) Polttopuita ei myöskään voida taloudellisista syistä kuljettaa jokaiseen saareen, vaan niiden vienti keskitetään paikkoihin, joihin teemme muutenkin huoltoajoja (mm. vessojen tyhjennykset). Mutta näistäkin saarista löytyy yleensä vähemmän suosittuja rantautumispaikkoja rauhaa rakastaville. Ja tulipaikattomia luonnonsatamia löytyy kansallispuiston alueelta useita.

   Saaristoon kannattaa mennä talvellakin! Suosittelen! Jos se ei ole sinulle mahdollista, sitten vain haaveilemaan ensi kesästä.

   Päivi Rosqvist,
   viestintäpäällikkö
   Metsähallituksen luontopalvelut

   Tykkää

 2. Petri Silvennoinen says :

  Loisto homma tuo Örön avautuminen. Toivottavasti sinne löytyy myös yrityksiä esim. Kahvilan / ravintolan pitäjä. Yöpymismahdollisuuskaan ei olisi huono asia. Ja toivottavasti rantautuminen omalla veneelläkin sallitaan mahd. pian.

  Kansallispuistojen suhteen toivoisin että maastossa saisi kulkea myös pyörillä. Tämän päivän fätbike pyörät eivät riko luontoa mutta niillä pystyy liikkumaan pidempiä matkoja / ripeämmin kuin kävellen ja pyöräily sopii myös monille joilta patikointi ei enää suju (esim. Polvi- ja lonkkavaivaiset). Kyllä me pyöräilijätkin sinne maastoon mahdumme.

  Hyvää kevättä t. Petri Silvennoinen / saaristomeren ja Ylläs-Pallas kansallispuistojen aktiivivierailija

  Tykkää

  • Metsähallituksen luontopalvelut says :

   Hei! Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssäännössä sanotaan, että pyöräily on sallittua sille osoitetuilla reiteillä ja loppukesästä avataan virallisesti Levi-Ylläs-reitti, josta osa kulkee kansallispuistossa. Lisäksi Pyhä-Luostolla ollaan juuri avaamassa kahta fatbikeille osoitettua talviteittiä, toinen 3,3 km ja toinen 7,7 km. Lisäksi Urho Kekkosen kansallispuiston uudessa hoito- ja käyttösuunnitelmaluonnoksessa esitetään uutena retkeilymuotona pyöräilyn sallimista merkityillä kesä- ja talvireiteillä.

   Kansallispuistoissa pyöräily herättää aika ajoin keskustelua. Luontopalvelujen erikoissuunnittelija Raimo Itkonen kirjoitti aiheesta noin vuosi sitten Luonto liikuttaa –blogiin, lue kirjoitus tästä. Blogista löytyy myös luontopalvelujen rekrytoimien haamupyöräilijöiden raportteja kansallispuistoista pyöräilijän näkökulmasta arvioituna.

   Ystävällisin terveisin,
   Pirjo Rautiainen
   Tiedottaja
   Lapin luontopalvelut

   Tykkää

 3. Juha ahlgren says :

  Vuonna 1985 myin silloin omistamani talon ja pienen tontin saaristomeren kansallispuistolle, talo sijaitsee keskellä puistoa NÖTÖ nimisellä saarella.Muitakin ostajaehdokkaita oli mutta pidin puistoa parhaana vaihtoehtona koska jäin siihen ymmärrykseen että tarkoituksena oli pitää paikkaa tukikohtana erillaisille luontoleireille ympäri vuoden.
  Muut ostajaehdokkaat pääsääntöisesti etsivät kesänviettopaikkaa mikä tuntui surulliselta ajatukselta,näissä vaihtoehdoissa talo olisi ollut käytössä muutaman kuukauden vuodessa ja seissyt loput vuodesta tyhjillään…
  Nyt kun aikaa on kulunut niin olen jäännyt siihen käsitykseen että joku siellä on asustellut metsänvartijan roolissa mutta ei juuri muuta ja viimeisin ”huhu” on ettei enään edes metsänvartijaa?….
  Oman mielenrauhani ja ymmärrykseni takia olisin kohteliaasti kysynyt että miksi näin kävi?ajatus esim. Koululaisista tutustumassa ohjatusti tähän paratiisiin,sen faunaan ja floraan sai ja saa mieleni hykertelemään onnelisena.
  Ymmärtääkseni talosta on pidetty hyvää huolta mikä on hyvä asia.
  Olisikohan esteenä laajemmalle käytölle se kuuluisa raha??

  Tykkää

  • Metsähallituksen luontopalvelut says :

   Hei Juha

   Anteeksi, että vastaaminen viipyi. Se ei kuulu some-kulttuuriin, mutta olen vasta palannut virkavapaalta ja otan koppia eri asioista.

   Kiitos kommentistasi ja kysymyksestäsi. Mielenkiintoista kuulla miten monenlaisia vaiheita Saaristomeren kansallispuiston alkuvaiheet pitävät sisällään. Osa tuon ajan suunnitelmista on toteutettu, osa on edelleen haaveiden tasolla ja osasta on aika ja maailman muutokset ajaneet ohi. Kansallispuiston perustamistarkoitus sinällään on pysynyt samana: edelleen suojelemme saaristoluontoa, tarjoamme mahdollisuuden virkistykseen, opetukseen ja tutkimukseen sekä tuemme saariston elävänä säilymistä.

   Näkisimme erittäin mielellämme koululaisia saaristossa. Ehkä nykypäivän koulumaailmassa Nötön koetaan olevan liian kaukana, kun luontokeskus Sinisimpukkakin on monesti koululle liian kalliin matkan takana. Teemme silti nykypäivänäkin yhteistyötä koulujen kanssa ja viimeksi saariston luonnon saloihin pääsi uppoutumaan Turun suomalainen yhteiskoulu vedenalaisessa taidepolkuprojektissa. Uuden mahdollisuuden tarjoaa laajeneva yhteistyö partiolaisten kanssa. Meripartiolaiset voisivat olla kiinnostuneita kansallispuiston tukikohdista.

   Selvitän vielä tuon kohteen tilannetta ja laitan viestiä tämän blogin kautta. Tai voit olla minuun sähköpostiyhteydessä: hanna.ylitalo(a)metsa.fi

   Hanna Ylitalo, puistonjohtaja

   Tykkää

   • Juha ahlgren says :

    Kiitos vastauksesta ! Aloin jo huolestua kun ei mitään kuulunut. Ajatus siitä ettei talolla olisi mitään käyttöä tuntuu vain niin turhauttavalta , kun olen kuitenkin henkilökohtaisesti saanut tutustua saaren luontoon kaikkina sen eri vuodenaikoina.
    Jään mielenkiinnolla odottamaan itse taloa koskevien suunnitelmia.
    P.s muistan kuinka Jouko Högmander piti meitä lähes ”hulluina” kun emme olleet ottaneet huomioon mehiläisten hoitoa ja näin kun aikaa on kulunnut ja ajatukset seestyneet ymmärän hänen kantansa hyvin!!.

    Tykkää

Kirjoita tähän kommenttisi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s