Kuusikymmentä kiloa ylipainoa katosi metsään

miehetmelomassa

Miehet melomassa. Kuva: Metsähallitus / Kati Vähäsarja

Olen onnellinen, että saan vetää Luonto liikuttamaan -hanketta. Pääsen seuraamaan läheltä, kuinka hyvin ihmiset voivat luonnossa ja poikkeuksetta palaavat metsästä elinvoimaisempina ja hymyilevämpinä.

Ja myös kevyempiä! Luonto liikuttamaan -hankkeessa Metsähallituksen luontopalvelut kehitti yhdessä Huoltoliitto ry:n kanssa Metsästä motivaatiota painonhallintaan ja liikuntaan -kokonaisuuden.

Painonhallintaryhmät eivät perinteisesti tavoita miehiä. Siksi lähdimme etsimään uudenalaisia menetelmiä miesten elämäntapaohjaukseen.

Vedimme oikeasta narusta, sillä juuri luonto oli miesten motivoitumisen salaisuus. Luontoliikunta houkutteli heidät osallistumaan, sillä kuntosalin miehet sanoivat kiertävänsä kaukaa. Loppumittauksissa oli mukana kuusitoista onnellista miestä, jotka olivat pudottaneet painoaan yhteensä 60 kiloa.

ravitsemusneuvontaa nuotiolla

Ravitsemusneuvontaa nuotiolla. Kuva: Metsähallitus / Kati Vähäsarja

Yksi osallistuja vältti hankkeen ansiosta jopa ennen aikaisen eläköitymisen: Raskaan fyysisen työn mukanaan tuomat tuki- ja liikuntaelinvaivat olivat johtamassa nelikymppisen miehen työkyvyttömyyseläkkeelle. Painonpudotus ja elintapojen muutos antoivat miehelle voimia pysyvämpään elämänmuutokseen: lopulta sekä luonto- että kuntosaliliikunta jäivät hänen elämäänsä.

Tämä paransi ratkaisevasti hänen työkykyään ja auttoi häntä välttymään eläkkeelle jäämiseltä. Hän totesikin metsäisen painonhallintaryhmän olevan ”tosi tarpeeseen tuleva konsepti”!

Mikä sitten miesten mielestä erotti luontoliikunnan perinteisistä sisäliikuntamuodoista? Luontoliikunta oli heidän mielestään vapaata suorituspaineista. Ja homma oli muutenkin rentoa: ravitsemusterapeutin ja liikunnanohjaajan antama henkilökohtainen ohjaus tapahtui luontevasti nuotiolla, joskus kajakista tai vaikka hevosen selästä käsin. Liikunta tuli kuin sivutuotteena.

Metsähallituksen luontopalveluissa me tunnistamme, mitä valtavia mahdollisuuksia hoidossamme olevat kohteet tarjoavat terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Miesten metsäinen painonhallintaryhmä olisi toteutettavissa niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla sekä järjestöissä.

Toivon, että kehittämämme konsepti inspiroi tarkastelemaan ja suunnittelemaan liikunta- ja painonhallintaryhmien toteutusta uusin silmin. Luontoliikunta sopii loistavasti myös omaehtoiseen elämäntapamuutokseen vaikka uuden vuoden alkaessa. Luonnossa stressi vähenee ja mieliala kohenee, mikä tekee painonhallinnasta ja muista elämäntapamuutoksista helpompaa.

Olen varma, että metsästä palaa parempivointisia ja tyytyväisempiä ihmisiä.

Katin_minakuvapisalta_ KUVA JENNI VERTANEN
Kati Vähäsarja

Kirjoittaja työskentelee projektipäällikkönä Metsähallituksen johtamassa Luonto liikuttamaan -hankkeessa.

Koulutukseltaan Kati Vähäsarja on liikuntatieteiden maisteri ja terveystieteiden tohtoriopiskelija. Luonto liikuttamaan -hanke on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hanke, jonka tavoitteena on kytkeä luonto vahvemmin osaksi terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä.

Kirjoita tähän kommenttisi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s