Hyvää vapaaehtoisten päivää!

Talkoolaisia Liesjärven kansallispuistossa. Kuva: Metsähallitus / Tuomas Uola

Talkoolaisia Liesjärven kansallispuistossa. Kuva: Metsähallitus / Tuomas Uola

Tänään 3. joulukuuta vietetään kansainvälistä Vapaaehtoisten päivää. Vapaaehtoiset ovat kiitoksensa ansainneet, sillä heidän työpanoksensa suomalaisen luonnon hyväksi on korvaamaton.

Vapaaehtoistoiminnalla on valtava kansantaloudellinen merkitys. Yhteensä noin kaksi miljoonaa suomalaista uhraa vapaa-aikaansa jonkinlaisen vapaaehtoistyön parissa: arvostamansa asian hyväksi, omaksi ilokseen.

Vielä suurempi yhteiskunnallinen merkitys on yhdessä tekemisellä. Vapaaehtoistoiminta edistää ihmisten sosiaalisia suhteita ja verkottumista, edistää luottamusta yli oman lähipiirin sekä parantaa kykyä toimia yhdessä.

Vapaaehtoistyössä karttuva sosiaalisen pääoma on tutkitusti keskeinen taloudellisen menestyksen tekijä. Työmaat, joilla vapaaehtoiset ahkeroivat, ovat myös vapauden ja tasa-arvon kenttiä: osallistumisaktiivisuus ei juuri poikkea väestöryhmien välillä, eikä tulijalta kysellä sosioekonomista taustaansa.

Monelle suomalaiselle vapaaehtoistoiminnan motiivi on luonto. Luonnossa oleminen, konkreettinen ja fyysinen ulkotyö tai luonnon suojeleminen. Suojelualueiden hoidon, kulttuuriperinnön, uhanalaisen lajiston tai esimerkiksi kestävien riista- ja kalakantojen hyväksi toimii vuosittain yli 2 500 vapaaehtoista.

Toiminnan kautta syntyy juuri sitä yhteenkuuluvuutta edistävää liimaa, jota sosiaaliseksi pääomaksi kutsutaan. Työn lomassa tulevat kuin huomaamatta luonnossa liikkumisen hyvinvointivaikutukset: mielialaa kohoaa, stressi vähenee ja verenpaine laskee.

Tärkeää työtä ja hyötyliikuntaa Kolin kansallispuistossa. Kuva: Metsähallitus / Eveliina Nygren

Tärkeää työtä ja hyötyliikuntaa Kolin kansallispuistossa. Kuva: Metsähallitus / Eveliina Nygren

Luontovapaaehtoisuus tuo mukanaan myös arvostuksen suomalaista luontoa kohtaan ja sitouttaa luonnon kestävään käyttöön. Vapaaehtoistoiminta on yksi syvimmistä ympäristökasvatuksen keinoista. Vapaaehtoisten tuella edistämme kansallispuistojen ja suojelualueiden hoitoa. Samalla alueiden omistajuus ja tunnettuus vahvistuvat.

Vapaaehtoistoiminnan vaikuttavuudesta huolimatta sen erityisluonnetta ei ole täysin ymmärretty tai poliittisesti huomioitu Suomessa. Vapaaehtoistoimintaa vaikeuttavat esimerkiksi verotukselliset esteet.

Vapaaehtoistoiminta on otettava vakavasti siihen liittyvien vaikutustensa vuoksi. Laadukas, mielenkiintoinen ja osallistujalle helppo vapaaehtoistoiminta vaatii johtamista eikä synny tyhjästä. Esimerkiksi Metsähallituksen suojelualueilla lähes 100 työntekijää osallistuu vapaaehtoistoiminnan organisointiin.

Vapaaehtoistoiminnassa on avaimet parempaan tulevaisuuteen. Yksinäisyyden ja pahoinvoinnin indikaattorien näyttäessä punaista pohdiskelemme, mikä tekee onnelliseksi. Useimmilla vastaus on terveys, perhe ja ystävät, ihmissuhteet ja työ. Useimpiin näistä vapaaehtoistoimintaan osallistumisella on myönteistä vaikutusta.

evecrop
Eveliina Nygren
Erikoissuunnittelija, vastuualueena vapaaehtoistoiminta ja 3. sektorin yhteistyö

2 responses to “Hyvää vapaaehtoisten päivää!”

 1. Jouni Ohtamaa says :

  Tässä olisi video, joka kertoo talkoista UKK-puistossaItäkairan Manto-oja: http://youtu.be/Gf73ZtZTr7k

  Tykkää

  • Metsähallituksen luontopalvelut says :

   Kiitos linkittämästäsi videosta! Talkooporukkanne teki arvokasta ja taitavaa työtä viime kesänä Manto-ojan kämpällä. Hienoa, että löytyy ihmisiä, jotka arvostavat vanhoja rakennuksia. Ja jopa niin paljon, että ovat valmiita tulemaan pitkien taipaleiden taakse niitä korjaamaan.

   Terveisin

   Pirjo Rautiainen

   Tiedottaja, Lapin luontopalvelut

   Tykkää

Kirjoita tähän kommenttisi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s