Nuoret kiinni työelämään: Satoja nuoria työuran alkuun kansallispuistoissa ja luontokeskuksissa

Historian ensimmäinen nettierätarkastaja Toni Murto on töissä nuorisorahalla.

Historian ensimmäinen nettierätarkastaja Toni Murto on töissä nuorisorahalla. Kuva: Metsähallitus / Aku Ahlholm

Työttömät vesakoita raivaamaan – takavuosina usein tarjottu lääke työttömyyteen. Vielä 90-luvulla tyypillinen työtön oli maaseudun kouluja käymätön varttunut mies. Viime vuosina on yhä useammalle tullut eteen, ettei koulutuskaan välttämättä takaa työtä.

Otettiin käyttöön nuorisotakuu: alle 30-vuotiaille järjestetään työ- tai opiskelupaikka, mikäli he eivät löydä töitä kolmen kuukauden sisällä valmistumisesta.

Metsähallituksen luontopalveluilla on erinomaiset edellytykset toteuttaa nuorisotakuuta: toimipisteitä koko maassa, laaja tehtäväkenttä ja kokemusta työllistämisvelvoitteen hoidosta. Luontopalveluille myönnettiinkin vuosina 2010-2013 noin 6,8 miljoonaa euroa nuorten työllistämiseen. Viimeisin määräraha päättyy ensi vuoden alussa. Nuorten työllistäminen on varmasti myös tulevan hallituksen keskeisiä haasteita.

Rahalla on jo työllistetty yli 400 nuorta eripituisiin työsuhteisiin. Töitä on tarjottu Tikkurilan pääkonttorista Utsjoen Kevolle. Nuoret ovat kerryttäneet työkokemusta retkeilyrakenteiden huollosta asiakaspalveluun, luontokartoituksesta kalavesien hoitoon ja viestintään. Luontopalvelut on saanut töihin työuransa alussa olevia eräoppaita, kirvesmiehiä, biologeja, metsäammattilaisia, medianomeja, arkeologeja.

Muoniolainen Maija Yliniemi sai töitä kotinurkiltaan Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta.

Muoniolainen Maija Yliniemi sai töitä kotinurkiltaan Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta. Kuva: Metsähallitus / Jyri Jokiranta

Sekä nuorten kokemukset työelämän alusta että luontopalvelujen kokemukset nuorista ovat erinomaiset! Ilman nuoria paljon olennaisen tärkeitä töitä olisi jäänyt tekemättä. Nuoret ovat myös tuoneet työyhteisöihin uusia ajatuksia ja saaneet konkareilta oppia työuralleen.

Nuorille pelkkä mahdollisuus työhön ja ansioon on askel eteenpäin. Julkisten varojen käytöllä on kuitenkin muitakin kriteerejä. Työn pitää olla mielekästä ja kehittää ammattitaitoa. Myös työn teettäjän ja rahoittajan pitää saada työpanoksella aitoa lisäarvoa. Se ei saa korvata vakinaisen väen työtä, sillä se on kestämätön tapa tuottaa palveluja.

Ilmaista rahaa ei ole olemassa. Mielestäni luontopalvelut on onnistunut hyvin yhdistämään haastavat tavoitteet nuorten työllistämisessä.Pertti Itkonen_MH_web
Pertti Itkonen
Nuorten työllistämisrahoituksen koordinaattori

Edit 27.11: Nuorisotyöllistettyjen lukumäärää muokattu tarkistuksen jälkeen.

2 responses to “Nuoret kiinni työelämään: Satoja nuoria työuran alkuun kansallispuistoissa ja luontokeskuksissa”

 1. Virpi says :

  Joo ja samalla on jätetty työllistämättä päteviä pitkään aikaan työelämässä olleita pitkäaikaistyöttömiä.

  Tykkää

  • Metsähallituksen luontopalvelut says :

   Kiitos kommentistasi. Sinua ymmärrettävästi harmittaa pitkäaikaistyöttömien puolesta. Säännöt nuorisotyöllistettyjen palkkaamiseen eivät kuitenkaan ole meidän keksimiämme. Kyse on eduskunnan myöntämästä erityismäärärahasta, jonka ehtona on se, että palkattava on alle 30-vuotias. Eli vaikka me tai mikään muu organisaatio ei palkkaisi yhtään nuorta, se ei vaikuttaisi iäkkäämpien pitkäaikaistyöttömien työllistymiseen.

   Vaikka tätä rahaa ei ole voinut käyttää pitkäaikaistyöttömien palkkaamiseen, iäkkäämmät työntekijät eivät muuten ole Metsähallitukselle mikään ongelma – päinvastoin! Meillä on töissä paljon eläkeikää lähestyviä, ja iäkkäämpää porukkaa on myös palkattu.

   Kiitos kun osallistuit keskusteluun. Se on blogin tarkoitus.

   Hyvää loppusyksyä ja alkavaa talvea.

   Päivi Rosqvist, viestintäpäällikkö, Metsähallituksen luontopalvelut

   Tykkää

Kirjoita tähän kommenttisi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s