Luonnonvoimaa Suomeen:  Luontopalveluista hyvinvointipalveluiksi?

Kuva: Marko Haapalehto

Kuva: Marko Haapalehto

Voisiko Metsähallituksen luontopalveluina tunnetun organisaation nimi piakkoin olla Metsähallituksen hyvinvointipalvelut?

Viimeiset neljä vuotta olemme liikuttaneet yhä enemmän suomalaisia luonto- ja eräpalvelujen kautta. Olemme esimerkiksi luoneet paikallista hyvinvointia tuomalla maakuntiin EU-hankerahaa, ja hankepotti on viime vuosina kaksinkertaistunut. Toimintamme lisää matkailuelinkeinon työpaikkoja kaikkialla Suomessa. Toistasataa työtöntä nuorta on meillä vuosittain päässyt työelämän alkuun.

Vaan ei sentään. Hyvinvoinnin luomisen perusta on hyvinvoivassa luonnossa: metsissä, vesistöissä ja tuntureilla.

Kansallispuistot vetävät väkeä ja tuovat matkailutuloa siksi, että ne ovat Suomen luonnon upeimpia kohteita. Luonnossa liikkuminen elvyttää sisäliikuntaa paremmin, koska luonto ja kauniit maisemat vähentävät stressiä. Metsästyksen ja kalastuksen perustana ovat vahvat riista- ja kalakannat. Kohteillamme töitä tekevät vangit kuntoutuvat keskimääräistä paremmin juuri aitojen luontokokemusten ansiosta.

korvua_jannen_harri_web

Kuva: Metsähallitus / Aku Ahlholm

Julkishallinnolta edellytetään tiukkana talousaikana yhä parempaa tuottavuutta ja vaikuttavuutta. Tämä on aivan oikein, sillä kysehän on yhteisistä verovaroista. Luontopalvelut onkin kyennyt toimimaan tuloksellisesti ja kustannustehokkaasti sekä kantamaan kunnialla yhteiskuntavastuunsa esimerkiksi nuorten ja työttömien työllistämisessä.

Lisäksi olemme kuitenkin kyenneet osoittamaan, että tehokas toiminta voi olla muuta kuin sitä, että yhä suurempi määrä töitä tehdään yhä pienemmällä henkilöstömäärällä. Se voi olla myös lisäarvon tuottamista koko yhteiskunnalle: kansalaisille ja elinkeinoelämälle. Tätä työtä haluamme jatkaa.

Tämä blogi on ensimmäinen osa blogisarjasta, jossa haluamme kertoa miten Suomen kannattaa tulevaisuudessa yhä vahvemmin tuottaa luonnonvoimasta lisää kestävää hyvinvointia. Tiesitkö esimerkiksi, että käynti kansallispuistossa vastaa 200 euron arvoista liikuntaseteliä? Tule mukaan keskusteluun!

Rauno_Vaisanen_10_2014_1_pienennetty

Rauno Väisänen
luontopalvelujohtaja
Metsähallituksen luontopalvelut

Avainsanat: , , ,

3 responses to “Luonnonvoimaa Suomeen:  Luontopalveluista hyvinvointipalveluiksi?”

 1. Matti Myllyniemi says :

  ”Villi Pohjolan” palveluja vuosikymmeniä käyttäneenä en ymmärrä mikä vika siinä nimessä olisi, että uudelleen vain käyttöön niinkuin Itellakin muutettiin takaisin Postiksi! Ja mielestäni ”Metsähallituksen luontopalvelut”, jota nimeä en kyllä suosittelisi, voisi ottaa takaisin ne kohteet jotka nyt on ulkoistettu Lomarenkaalle vai mikä se nyt oli?

  Metsähistoriaa tulisi mielestäni vaalia enemmän, että vanhoja kämppiä ym. rakenteita säilytettäisiin tuleville sukupolville ja perinteisiä uitto- sekä hakkuutyömaatahtumia voisi järjestää esim. turisteille näytösluonteisesti muistutuksena ajoista jolloin Suomen hyvinvointi luotiin työskentelemällä metsissä kylmillä, lumessa ja pakkasessa. Hevoskorjuuta toki mukaan!

  Tykkää

  • Metsähallituksen luontopalvelut says :

   Kiitos palautteesta. Villi Pohjola tuli nimenä tosiaan suomalaisille tutuksi. Luontopalvelut ei kuitenkaan ole sen nimen korvike, vaan Metsähallituksen luontopalvelut –yksikkö oli olemassa jo Villin Pohjolan aikaan. Niiden tehtävät nimittäin olivat ihan eri.

   Metsähallituksen luontopalvelut on julkishallinnon yksikkö, joka verovaroin tekee luonnonsuojelutyötä valtionmailla, tuottaa sinne retkeilypalvelujen infran ja hoitaa metsästys- ja kalastusasiat valtionmailla. Villi Pohjola oli Metsähallituksen liiketoimintaa tekevä yksikkö.

   Nykykäsityksen mukaan on hyvä, että luontomatkailun liiketoiminnan hoitavat yksityiset yritykset ja elinkeinonharjoittajat. Luontopalvelut tuottaa sen retkeilyinfran hyvinhoidettuihin kansallispuistoihin, johon nojautuen yksityiset luontomatkailuyritykset voivat harjoittaa kestävää luontomatkailutoimintaa. Siksi valtiokin myi pois Villi Pohjolan: ei kuulu valtion ydintehtäviin hoitaa luontomatkailubisnestä.

   Sen sijaan on fiksua, että valtion varoin hoidetaan kansallispuistoja, huolehditaan niiden retkeilyinfrasta ja tuotetaan valtionmaille eräpalveluja. Siitä syntyy paikallisia elinkeinoja, suomalaiset pääsevät luontoon ja erälle, mikä kohottaa kansanterveyttä, ja lapset ja nuoret saadaan taas luontoon. Kulttuuriperintöä emme unohda: kohteillamme vaalitaan niin savotta-, uitto-, metsästys- kuin muitakin kulttuuriperinnön hienouksia.

   Terveisin,

   Päivi Rosqvist, viestintäpäällikkö, Metsähallituksen luontopalvelut

   Tykkää

 2. Pentti Tiusanen says :

  Tsemppiä Rauno Härmälä-Painin kanssa!

  Tykkää

Kirjoita tähän kommenttisi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s